FOGLALKOZTATÁSI PÁLYÁZATOK

FOF2021-B-1250

MÁLTAI REHAB AKADÉMIA

Kiíró: Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet
Pályázati azonosító: FOF2021-B-1250
Elnyert összeg: 3 000 000 Ft

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában lévő Máltai Gondoskodás Nkft. alaptevékenysége a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci integrációja a foglalkoztatáspolitika eszközrendszerének alkalmazásával. Szervezetünk közel 10 éve dolgozik ezen a területen, fő célunk a megváltozott munkaképességű, fogyatékos, illetve hátrányos helyzetű személyek egészségi állapotának, fogyatékosságának és szociális helyzetének megfelelő munkahelyi környezetben megvalósuló foglalkoztatása, a munkavállalók képességeivel elérhető legmagasabb szintű foglalkoztatás megvalósításának elősegítése, valamint a minél magasabb szintű, egyéni igényeket figyelembe vevő munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása.

Az elmúlt években a Máltai Szeretetszolgálatnál egyre nagyobb szerepet kap a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. A napi munka során folyamatosan tapasztaljuk azt, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók közvetítésére való igény folyamatosan nő, nagy az igény a Szeretetszolgálat régióin belül a szolgáltatásunkra, de legalább ilyen mértékű az igény arra is, hogy a régiók munkatársai saját működésük során megfelelő kompetenciával rendelkezzenek ezen területen. Az Egyesületnél jelenleg 3100 fő munkavállaló és 170 főnyi megváltozott munkaképességű ember dolgozik, országosan.

Mivel folyamatosan tapasztaljuk, hogy a jelentősen megnövekedett igények magas szintű szakmai kielégítéséhez elsősorban a saját kompetenciáink fejlesztésére van szükség, a Get Work Trend Kft. szakmai együttműködésével kidolgoztunk egy olyan programot, mely egy szakmai előadás sorozat keretén belül segíti munkatársaink kompetencia fejlesztését a megváltozott munkaképességű személyek toborzása, kiválasztása, foglalkoztatása területén, kiemelt figyelmet fordítva a Szeretetszolgálat, mint munkáltató egyéni igényeire, specialitásaira:

  • Meglévő munkakörök elemzése.
  • Javaslattétel megváltozott munkaképességű munkavállalóval is betölthető munkakörökre, már meglévő munkakörök átalakítására.
  • A megfelelő munkavállalók megtalálása, integrálása (akár try-and-hire konstrukcióban –munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásunk keretein belül).
  • Folyamatos támogatás, mentorálás.
  • A többi munkavállaló érzékenyítése, befogadókészségük növelése.

A program másik nagyon lényeges eleme a megszerzett tudás disszeminációja workshopok formájában a régiók (HR, munkaügy, intézményvezetők, érdeklődő szakemberek) munkatársai számára.

Havonta egy disszeminációs workshopot tartunk az adott régió munkatársai, szakemberei részére.

Minden workshop anyagát úgy állítjuk össze, hogy átadjuk a szakmai előadások során szerzett tudást, információkat, ugyanakkor szemelőtt tartva azt, hogy hatékonyan tudjunk reagálni az adott régió sajátosságaira, egyéni, speciális igényeire. Ehhez nagyon fontos, hogy a workshop előtt megismerjük a régió munkaerő-piaci helyzetét, a régióban működő intézményeket, az aktuális rehabilitációs foglalkoztatás helyzetét, valamint az aktuális munkaerő igényt. Ezeknek az információknak az ismeretében kerül összeállításra a workshop anyaga.

A programunk lehetőséget adna arra, hogy az Egyesületen belül minden régióban magas szintű szakmai háttérrel történjen a megváltozott munkaképességű munkavállalók toborzása, kiválasztása és foglalkoztatása.

Szeretnénk elérni, hogy a Máltai Szeretetszolgálat élen járjon a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában, és hogy megmutassa azt, hogy ezt nem „csak” a társadalmi felelősségvállalás jegyében teszi, hanem azért is, mert meggyőződése és hitvallása, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a megfelelő háttér biztosításával ugyanolyan értékteremtő munkára képesek, mint ’egészségesnek’ nevezett munkatársaik. Erre a Szeretetszolgálaton belül a legkülönbözőbb területeken több nagyon jó példa is létezik, és az a célunk, hogy jelen programmal hozzájáruljunk ahhoz, hogy ezeknek a példáknak a száma megsokszorozódjon mind a munkáltató, mind a munkavállalók közös megelégedésére.